Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat pentru gândul că Nicolae Cinteză, directorul Direcției Supraveghere din BNR, l-a sunat duminică pe unul din vicepreședinții BCR, după ce cea mai mare bancă locală după active a suspendat în weekend operațiunile de schimb valutar prin internet banking.
„BNR nu face nici o investigație la BCR. A fost un simplu telefon dat unui vicepreședinte al BCR de către domnul Nicolae Cinteză, directorul Direcției Supraveghere din BNR, care a auzit pe canale de știri că este un incident. Nu a fost raportat nici un incident de plată raportat la cetățenii români din străinătate. A fost închis modulul de schimb valutar pentru operațiunile făcute în România. Întrebați care este motivul, BCR a arătat că a dorit să evite pierderi care ar fi revenit în sarcina clienților cauzate de schimbul valutar”, a declarat pentru gândul consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
BCR a suspendat, la acest sfârșit de săptămână, operațiunile de schimb valutar derulate prin serviciul de internet banking. Motivul invocat a fost protejarea clienților, în așteptarea impactului referendumului din Grecia asupra piețelor valutare.
„Am luat această decizie pentru că nu știam cum vor reactiona piețele după referendumul din Grecia. Schimbul efectiv ar fi avut loc la cursul de luni și puteau apărea diferențe între cursul afisat în momentul inițierii tranzacției și cel la care s-ar fi efectuat transferul. Nu am vrut să apară discuții în cazul în care diferența dintre cele două cursuri ar fi fost semnificativă”, a explicat pentru Ziarul Financiar Ionut Stanimir, directorul de comunicare al BCR.
Clienții BCR nu au fost anunțați de suspendarea serviciului, ei putând afla aceste informații doar dacă sunau la call center.
Reprezentanții BCR au revenit luni cu câteva precizări.
„Tranzacțiile de schimb valutar prin intermediul aplicației de internet banking funcționează la parametri normali începând cu ora 09:00 în această dimineață. Acestea au fost suspendate în week-end-ul 4-5 iulie pentru a proteja clienții de eventuale fluctuații de curs valutar. Ponderea acestora este una redusă în mod obișnuit. Nu întrevedem alte măsuri”, se arată în precizarea de la BCR.
Analiștii Erste Group estimează că din punct de vedere economic, situația din Grecia nu prezintă un risc important pentru țările din Europa Centrală și de Est. Exporturile țărilor din zona ECE către Grecia reprezintă undeva între 0,1 și 0,5% din PIB. Exporturi/PIB către Grecia reprezinta doar 0,5% în cazul României. În plus, sistemul bancar românesc este foarte lichid și foarte bine capitalizat, precizează reprezentanții BCR.